+381 (0)21 63 39 812
ruke

Milan Vlaisavljević, direktor Specijalne bolnice za bolesti zavisnosti „Vita“ iz Novog Sada, kaže da podaci ukazuju da se novosadski narkomani sve sporije odlučuju na javljanje u tu bolnicu radi lečenja.

„Zabrinjavajuće je  da se novosadski narkomani danas javljaju na lečenje tek kad u proseku prođe 14,7 godina, dok je prethodnih godina taj prosek bio 10,5 godina od prvog kontakta s drogom“, rekao je Vlaisavljević novinarima u Novom Sadu.

On je objasnio da se prosek javljanja na lečenje povećao, jer je zbog teške ekonomske krize popustio pritisak okoline na narkomane.

„Pomeranje starosne granice lečenja naviše pokazuje da je pritisak okoline popustio, odnosno da su porodice pacijenata, i društvo u celini, pritisnute kriznim vremenima, postale nemoćnije, a okolina tolerantnija prema ovoj vrsti problema“.

On je dodao  da istraživanja „Vite“  pokazuju da 61 odsto mladih Novosađana u svom neposrednom okruženju poznaje nekoga  ko koristi neki od narkotike.

„Oko 50 odsto njih  direktno je iz svog okruženja ponuđeno drogama, a čak  22,5 odsto probalo je ponuđenu drogu. Zato je veoma važno da se roditelji redovno informišu o problemima narkomanije kako bi bili u mogućnosti da je brzo prepoznaju i narkomana što pre dovedu na lečenje u `Vitu`“, naveo je Vlaisavljević.
*izvor: www.beta.rs

Kategorija