+381 (0)21 63 39 812

Zavisnost se uči?

Zavisnost se uči?

Ukoliko je nešto naučeno, znači da to zapravo nije biološki predodređeno, već da se uz pomoć određenih moždanih struktura inkorporira tako da se odražava kroz izvesno ponašanje. Kako bolesti zavisnosti nastaju spletom bioloških, psiholoških i socijalnih faktora, onda se i jedan deo zavisnosti može pripisati naučenom, odnosno stečenom ponašanju.

LSD

LSD

LSD je halucinogena droga sintetički proizvedena u laboratoriji, prvenstveno za eksperimentalne namene, ali je njena zloupotreba vrlo brzo počela. Jako mala količina je potrebna za postizanje efekata, što dodatno komplikuje situaciju zbog potencijalno lakog predoziranja.

Amotivacioni sindrom

Amotivacioni sindrom

 

Dugotrajno i prekomerno konzumiranje marihuane može dovesti do psihofizičkog stanja poznatog kao amotivacioni sindrom. To je poremećaj okarakterisan kao skup određenih stanja, znakova i simptoma, a koji i te kako utiču na kvalitet života.

U okviru amotivacionog sindroma javljaju se:

Ecstasy

Ecstasy

Danas sve popularnija droga među mladima, naročito na žurkama i koncertima, lako je dostupna, ali i izuzetno opasna.

Popularna je kako zbog svojih efekata, tako i zbog simpatičnog izgleda u vidu raznobojnih tableta sa utisnutim različitim simbolima, koji bi navodno trebalo da opisuju dejstvo pojedinačne tablete. Ova informacija je od izuzetnog značaja pre svega za roditelje, jer iako deluje bezazleno i na prvu loptu ne privlači pažnju, zapravo je u pitanju ni malo naivna supstanca.

Kokainska zavisnost

Kokainska zavisnost

Kokain je droga koja spada u grupu stimulansa centralnog nervnog sistema. Kokain svoje dejstvo ispoljava tako što utiče na dopamin u mozgu, tačnije povećava njegovu koncentraciju. Kako je dopamin prirodna supstanca koja je ,,glavna i odgovorna“ za osećaj zadovoljstva i emocije, njegova prekomerna koncentracija u mozgu deluje izuzetno stimulativno, ali i oštećuje deo mozga poznat kao centar za zadovoljstvo.

DMT

DMT

DMT (Dimetiltriptamin) je halucinogena droga koja se prirodno javlja u mnogim biljkama i životinjama. Takođe se naziva i "duhovni molekul" zbog intenzivnog psihodeličkog iskustva. Iako manje poznat od drugih halucinogenih droga kao što su LSD ili „pečurke“, DMT proizvodi kratke, ali intenzivne vidne i slušne halucinacije.

Posledice
 
Glavni efekat DMT-a je psihološki, sa intenzivnim vizuelnim i auditornim halucinacijama, euforijom i izmenjenim osećajem prostora, tela i vremena.

Neželjena dejstva DMT-a su:

Dužina zadržavanja pojedinih droga u organizmu

Dužina zadržavanja pojedinih droga u organizmu

Koliko dugo će se neka droga moći detektovati u urinu zavisi od vrste droge, učestalosti njene upotrebe i opšteg zdravstvenog stanja pojedinca.

Prosek zadržavanja droga u organizmu:

Heroin         2-5 dana
Metadon      2-10 dana
Marihuana   4-15 dana, kod dugotrajne upotrebe većih količina i do 30 dana
Amfetamin   2-4 dana
Metamfetamin   2-5 dana
Ecstasy     2-6 dana
Kokain    2-4 dana
LSD        1-3 dana

Program sistemske grupne porodične terapije (prvi deo)

Program sistemske grupne porodične terapije (prvi deo)

 

Terapijski program zasnovan je na SISTEMSKOM PRISTUPU BOLESTIMA ZAVISNOSTI

Zavisnost je sistemski proces, koji se odvija kroz sinhronizovane patološke interakcije bioloških i psiholoških karakteristika pojedinca i socijalnih elemenata u okruženju pojedinca, dakle ne samo u pojedincu.

Ishod tog procesa su:

Subscribe to Narkomanija