+381 (0)21 63 39 812

Zablude i istine o alkoholu

Zablude i istine o alkoholu

1.     Alkohol nije droga i bolje je konzumirati alkohol nego ilegalne droge. Alkohol je psihoaktivna supstanca. To što je legalan ne znači da je manje štetan od ilegalnih droga. Zavisnost od alkohola jedan je od najvećih zdravstvenih problema u svetu, a šteta koju zavisnici od alkohola i oni koji povremeno prekomerno piju čine društvu, uzima sve veće razmere.

Alkoholizam u porodici

Alkoholizam u porodici

Alkoholizam nije samo bolest pojedinca već i porodice. Ova bolest zavisnosti oblikuje odnose među članovima porodice pa bi samim tim trebalo da se leči u okviru porodice. Stručnjaci smatraju da alkoholizam ostavlja najteže posledice i na porodicu alkoholičara. Ono što prvo biva narušeno u porodičnim odnosima kad je alkoholizam u pitanju, jeste komunikacija među članovima porodice.

Zavisnost od alkohola

Zavisnost od alkohola (upotreba, zloupotreba, zavisnost)

O upotrebi alkohola govorimo kada neko konzumira alkoholno piće kao sredstvo protiv žeđi ili sredstvo za uživanje u količini koja ne predstavlja opasnost ni za njega, a ni za njegovu okolinu. To je ustvari umereno, ili društveno prihvaćeno pijenje.

Mladi piju da zaborave

Alkoholizam kod mladih sve učestaliji u mnogim evropskim zemljama, a pažnja javnosti uglavnom je usmerena samo na vidljive negativne posledice. Bez obzira na sve zabrane, mladi pronalaze način da dođu do žestokih pića, ne razmišljajući baš nimalo o posledicama koje alkohol ostavlja. Da je opijanje osamnaestogodišnjaka i nešto starijih tinejdžera problem većine zemalja, pokazuje i istraživanje nedavno sprovedeno u Španiji.

Postajemo nacija alkoholičara

PIĆE I KOCKA U SRBIJI… STRATEGIJA ZA BORBU PROTIV ALKOHOLIZMA
Postajemo nacija alkoholičara
Više od 40 odsto mlađih od 16 godina u Srbiji se jednom ili više puta napilo, čak 90 odsto njih je probalo alkohol, a svaki peti se opija često tokom godine, pokazuju rezultati istraživanja koji su izneti na međunarodnom sastanku zdravstvenih radnika o patološkom kockanju i alkoholizmu u Specijalnoj bolnici za bolesti zavisnosti „Vita“

Alkoholizam

Alkoholizam

Prema istraživanjima Svetske zdravstvene organizacije, alkoholizam se nalazi na trećem mestu među bolestima savremenog sveta, odmah iza srčanih i malignih bolesti. Od zloupotrebe alkohola u svetu godišnje umre četiri odsto ljudi, gotovo isto kao i od kancera (4,5 odsto), ili od visokog krvnog pritiska (4,8 odsto). Alkoholizam, tj. posledice alkoholizma u Evropi godišnje odnesu oko 55.000 žrtava.

Alkoholizam i mladi – istraživanja

Više od 40 odsto mlađih od 16 godina u Srbiji se jednom ili više puta napilo, čak 90 odsto njih je probalo alkohol, a svaki peti se opija često tokom godine, pokazuju rezultati istraživanja koji su izneti na međunarodnom sastanku zdravstvenih radnika o patološkom kockanju i alkoholizmu u Specijalnoj bolnici za bolesti zavisnosti „Vita”.

Kako je objasnio jedan od predavača, poznati alkoholog dr Petar Nastasić, mladi od 16 do 22 godine predstavljaju „najveći inkubator” za alkoholizam.

Subscribe to Alkoholizam