+381 (0)21 63 39 812

Zavisnost od kocke

Zlatno pravilo kockanja “U kockanju je dobitak slučaj, a gubitak pravilo”

Kockanje se definiše kao dobrovoljno učešće u međusobnom prenošenju, gubljenju i dobijanju, materijalnih vrednosti (pre svega novca) putem različitih vidova kockarskih igara. Kockanje je bolest zavisnosti koja dovodi do poremećaja funcionisanja psihičkog, fizičkoj i socijalnog aspekta življenja. Zavisnost se definiše kao preterana, patološka zavisnost od neke supstance ili neke nematerijalne stvari, uz neodoljivu i teško savladivu želju da se nastavi sa uzimanjem.  Zavisnosti koje ne uključuju supstancu  često se nazivaju „toksikomanije bez droga“, a sa drugim zavisnostima ih povezuje isti tip ličnosti odnosno njihova patološka struktura.  Ove osobe su nesposobne da odlože zadovoljstvoi impulsivno moraju da dođu do željenog cilja.  Za razvoj patološkog kockanja kao zavisnosti pogoduje i samo društvo kao i era modernog doba u kojoj svi odrastaju. Današnjica nam omogućuje da učestvujemo u bogatom prividnom svetu bogatstva, a samim tim osoba zamenjuje i gubi adekvatnu sliku o istinskim čovekovim potrebama.

Kriterijumi za utvrđivanje kockanja

Prema američkoj klasifikaciji mentalnih bolesti (DSM-IV), patološko kockanje se razlikuje od ostalih poremećaja impulsa, raspoloženja ili mišljenja. Da bi bilo nezavisno od ostalih sličnih poremećaja, osoba koja je obolela od patološkog kockanje mora imati 5 ili više simtoma ili znakova ove bolesti:

 1. Preokupiranost. Osoba često misli o kockanju, bez obzira na to da li se radi o prošlom, budućem ili zamišljenom kockanju.
 2. Tolerancija (Podnošenje). Kao i sa tolerancijom na psihoaktivne supstance, osoba pravi sve veće ili sve češće uloge kako bi doživela isto “uzbuđenje”.
 3. Povlačenje, Odustajanje. Osećaj uznemirenosti ili razdražljivosti povezan sa pokušajima da se prekine ili smanji kockanje.
 4. Bežanje od problema. Osoba se kocka da popravi raspoloženje ili pobegne od problema.
 5. Navaljivanje. Osoba pokušava da povratki gubitke na kocki sa još više kockanja.
 6. Laganje. Osoba pokušava da prikrije razmere svog kockanja laganjem porodice, prijatelja ili terapeuta.
 7. Gubitak kontrole. Osoba bezuspešno pokušava da smanji kockanje.
 8. Nelegalne radnje. Osoba krši zakon sa ciljem da dođe do novca potrebnog za kockanje ili povrati novac izgubljen na kocki. Ovo može uključivati dela krađe, pronevere, prevare ili falsifikovanja.
 9. Rizikovanje odnosa sa značajnim ljudima. Osoba nastavlja sa kockanjem uprkos riziku da izgubi partnera, posao, ili drugu značajnu priliku.
 10. Vraćanje dugova. Osoba se okreće porodici, prijateljima, ili trećoj osobi za finansijsku pomoć za otplaćivanje dugova nastalih kockanjem.

Impulsivni fenomeni

Impulsivne radnje ili postupci su nametnuti, neobuzdani fenomeni koji se odvijaju van procesa mišljenja. Osoba ih je svesna ali ne uspeva da se od njih odbrani. Istovremeno sa pojavom impulsa javlja se i neodoljiva potreba da se on zadovolji. Osoba se nalazi u tzv. “circulus vitiosus–u” (začaranom krugu), gde impulsivna želja stvara napetost. To bi izgledalo ovako:

draž – impuls – napetost – impulsivna radnja (kompulzija) – olakšanje – osećaj krivice

Vrste kockanja

 1. Socijalni, društveni tip kockanja koji traje ograničeni period uz predviđene i prihvatljive gubitke (85% populacije).
  Nefrekventno, epizodično kockanje, manje od jednom na mesec.
  Frekventno, redovnije kockanje, barem jednom na mesec.
  Osobe sa rizikom od razvoja problematičnog kockanja kockaju često i ponavljano u poslednjih 18 meseci.
  Osobe visokog rizika za razvoj problematičnog kockanja kockaju ponavljano i učestalo i imaju 1 ili 2 problema povezana s kockanjem.
 2. Problematično kockanje, koje je kod osobe već izazvalo probleme u većim životnim područjima, uključujući odnose, bračni status, zaposlenje, finansije ili zakonske probleme (10-15% onih koji kockaju). Problematični kockari kockaju učestalo i imaju 3 ili 4 problema u vezi s kockanjem(oni su i visoko rizični).
 3. Patološko ili kompulzivno kockanje, zavisnost od kockanja (1% populacije). Patološki kockari se definišu kao osobe koje u poslednjih 18 meseci učestalo kockaju i imaju 5 ili više problema povezanih s kockanjem
 4. Profesionalno kockanje (Kod profesionalnog kockanja pritisak je najvažniji, a rizici su ograničeni)

Tolerancija

Tolerancija na kockanje prikazuje se u potrebi da se kocka za sve veće iznose da bi se dostigao isti nivo uzbuđenja. Nepovoljan faktor kod kockanja je što visina tolerancije ne postoji, tj. nije ograničena. Učestalim kockanjem udarna stimulirajuća snaga kockanja slabi a sve je upadnije stanje tzv. kockarske tuposti.

Karakteristike kockarskog ponašanja I faze u razvoju bolesti

Neke od karakteristika kockarskog ponašanja su: sebičnost, egocentričnost, obmanjivanje, laž, krađa, agresivnost, impulsivnost, nepoštovanje autoriteta, izbegavanje obaveza, tvrdoglavost, neadekvatno izražavanje emocija, izolacija (povlačenje) i mnoge druge.

Faze razvijanja zavisnost

Razlikujemo sledeće faze u razvoju ove zavisnosti:

 1. Faza dobitka (veliki dobitak kod osobe stimuliše osećaj svemoći)
 2. Faza gubitka (osoba ima osećaj loše sreće ili počinje osećati kako ne podnosi gubljenje)
 3. Faza očaja, dna (prihvatanje gubitničke pozicije i da se gubici nikada neće moći popraviti)

Posledice kockanja

Posledice kockanja kao i od svake druge zavisnosti su brojne. Posebno se izdvajaju:

 1. Fizičke posledice. (visok krvni pritisak, ubrzan rad srca, tahikardije, povećano znojenje, problemi sa snom, problemi sa varenjem, česte glavobolje)
 2. Psihičke posledice (laganje, manipulisanje, gubitak za zdrave aktivnosti, anksiozno-depresivni poremečaji, poremečaji ličnosti, sklonost suicidu)
 3. Socijalne posledice (problemi u porodici, deformisanje zdravih društvenih veza i prekid kontakta sa zdravim društvom, problemi sa zakonom, problemi u saobraćaju)
 4. Ekonomsko-profesionalne posledice (gubitak finansija, zanemarivanje školskih, fakultetskih i poslovnih obaveza, problemi na poslu, gubitak posla).