+381 (0)21 63 39 812

Istraživanje odnosa srednjoškolaca prema alkoholu, drogi, pušenju i kocki (komparativno istraživanje roditelja na uzorku mladih uzrasta do 17 godina u Srbiji, Crnoj Gori i BiH)

Rizični oblici ponašanja mladih u regionu

Alarmantan je podatak da je 81 odsto ispitanih srednjoškolaca u Srbiji i Crnoj Gori, odnosno 76 odsto u BiH do svoje 17 godine pilo alkohol, pri čemu je njih 73 odsto u Srbiji (60 odsto u BiH i 55 odsto u Crnoj Gori) navelo konzumiranje alkohola kao uobičajenu aktivnost koju najčešće upražnjavaju prilikom izlazaka u grad i druženja. – pokazuju rezultati komparativnog istraživanja koje je sprovela Specijalna bolnica za bolesti zavisnosti Vita iz Novog Sada na uzorku od 914 srednjoškolaca, prosečne starosti 17 godina iz Srbije, Crne Gore i Bosne i Hercegovne. Cilj istraživanja je da se utvrdi nivo razvijenosti rizičnih oblika ponašanja mladih u regionu u okviru četiri fenomena: zloupotreba alkohola, pušenja, zloupotreba psihoaktivnih supstanci i kockanja.

- Rezultati istraživanja su pokazali da su u značajnoj meri prisutni rizični oblici ponašanja mladih pre svega u delu zloupotrebe alkohola i pušenja, a zatim i zloupotrebe psihoaktivnih supstanci i kockanja, kao i to da su rizični oblici ponašanja kod srednjoškolaca u Srbiji nešto izraženiji u odnosu na ispitanike iz BiH i Crne Gore – rekao je Milan Vlaisavljević, direktor Specijalne bolnice za bolesti zavisnosti Vita i autor projekta.

PUŠENJE I SREDNJOŠKOLCI

pusenje i sednjoskolci

Uprkos zakonu o zabrani prodaje cigareta maloletnim licima, svaki drugi ispitani srednjoškolac (Srbija 48 odsto, Crna Gora 53 odsto, BiH 52 odsto) je probao cigarete, od čega je njih 56 odsto u Srbiji nastavilo redovno da puši (više puta nedeljno ili svakodnevno), dok je u BiH taj procenat 30 odsto, a u Crnoj Gori nešto niži i iznosi 23 odsto. U Crnoj Gori je više zastupljen model povremeno konzumiranje cigareta, odnosno u posebnim prilikama i to u 40 odsto slučajeva. U sve tri države 67 odsto srednjoškolaca navodi da u svojoj porodici imaju nekoga ko puši cigarete.

IGRE NA SREĆU I SREDNJOŠKOLCI

igre na srecu

U Srbiji 29 odsto srednjoškolaca igra igre na sreću, u odnosu na 18 odsto njiihovih roditelja. U BiH je ta razlika još izraženija, deca 27 odsto a roditelji 10 odsto, dok u Crnoj Gori roditelji upražnjavaju igre na sreću za šest odsto više u odnosu na njihovu decu. Istraživanje bolnice Vita dalje pokazuje da od srednjoškolaca koji igraju igre na sreću, njih 33 odsto u Srbiji to čini najmanje jednom nedeljno, u Crnoj Gori 27 odsto, a u BiH 22,5 odsto.

I pored zakonske regulative, čak 72,7 odsto srednjoškolaca u BiH, 71 odsto u Crnoj Gori i 48,5 odsto u Srbiji navodi kladionice kao najdominantniji oblik igara koji upražnjavaju. Potom sledi loto/bingo sa 32 odsto u BiH, 26 odsto u Srbiji i 20 odsto u Crnoj Gori, dok su u značajnoj meri u Srbiji zastupljeni i poker aparati 12,3 odsto i rulet 10,7 odsto, za razliku od BiH i Crne Gore gde su pomenute igre na sreću zastuljene u procentima od 0,7 do 7 odsto.

koje igre su najzastupljenije

ALKOHOL I SREDNJOŠKOLCI

alkohol i srednjoskolci

Alarmantan je podatak da je 81 odsto dece u Srbiji i Crnoj Gori, odnosno 76 odsto dece u BiH do svoje 17 godine konzumiralo alkohol, pri čemu je njih 68 odsto u Srbiji i Crnoj Gori i svaki drugi u BiH imalo iskustvo pijanstva.

U sve tri države čak 80 do 90 odsto mladih navodi druženje i izlaske u grad kao prilike u kojima najčešće konzumiraju alkohol. Pored navedenih rezultata, podatak da je u poslednjih nekoliko nedelja 73 odsto srednjoškolaca u Srbiji, 60 odsto u BiH i 55 odsto u Crnoj Gori zloupotrebljavalo alkohol, pokazuje da zloupotreba alkohola među srednjoškolcima nije neuobičajen i poseban događaj.

DROGA I SREDNJOŠKOLCI

droga i srednjoskolci

Srednjoškolci u Srbiji su u većoj meri okruženi drogom u odnosu na njihove vršnjake u BiH i Crnoj Gori. Na to ukazuju podaci da 41 odsto ispitane dece od 17 godina u Srbiji poznaje nekoga u svom neposrednom okruženju ko konzumira droge, dok je taj procenat u Crnoj Gori 38 odsto, a u BiH 24 odsto, kao i to da 31 odsto ispitanika iz Srbije zna gde ili od koga može da se nabavi droga (27 odsto u Crnoj Gori i 19,6 odsto u BiH). Sa druge strane kao najdominantnija zabluda prisutna kod ispitnih srednjoškolaca u Crnoj Gori (64%) i Srbiji (58,3 %) i dalje jeste podela na “lake” i “teške” droge. Najrealniji stav po tom pitanju imaju srednjoškolci iz BiH gde je ova zabluda prisutna kod 39 odsto ispitanika.

- Neadekvatan stav po ovom pitanju dovodi do smanjene kritičnosti prema psihoaktivnim supstancama i samim tim većeg rizika od njihove zloupotrebe – obrazlaže Milan Vlaisavljević.

Ono što dodatno zabrinjava jesu rezultati istraživanja koji ukazuju na nezainteresovanost srednjoškolaca za temu bolesti zavisnosti koja je prisutna u odgovorima kod 31 odsto ispitanika u BiH i Crnoj Gori i čak 38 odsto ispitanih  srednjoškolaca u Srbiji.

- Ako znamo da je prevencija najefikasniji način borbe, ovakvi stavovi mladih mnogu da upućuju na nedovoljan broj kvalitetnih programa prevencije koji bi na adekvatan način animirali i propremili mlade na neke od najvećih rizika i izazova odrastanja u savremenom društvu – dodaje Vlaisavljević.

Kategorija