+381 (0)21 63 39 812

Rezilijentnost

Rezilijentnost je pojam za koji ne postoji tačan prevod u našem jeziku, već se odomaćio engleski izraz. Negde najtačniji prevod bi mogao biti otpornost ili žilavost, s tim što značenje nije nikako jednodimenzionalno.

Naime, za osobe koje su sposobnije da se oporave, odnosno koje lakše i bez dramatičnih posledica prevazilaze određene životne patnje, muke, probleme, stresne i ugrožavajuće događaje kažemo da su rezilijentne. Svakako je poznato da neke osobe bolje podnose teškoće od drugih i bolje se prilagođavaju, nastavljaju sa manje posledica, te u tom kontekstu rezilijentnost označava upravo spomenutu razliku. Neki autori rezilijentnost označavaju i kao sposobnost adaptacije koja vodi ka ličnom razvoju i dobrom funkcionisanju, odnosno kao prevazilaženje poteškoća sopstvenim kapacitetima. Za ispoljavanje rezilijentnosti, tačnije za njeno detektovanje i preduslov da nekoga okarakterišemo kao rezilijentnog, neophodna je borba sa nekim velikim izazovom, problemom, stresnom situacijom. Naravno, rezilijentnost nije isključivo unutrašnja osobina, ono što zavisi samo od osobina ličnosti, već je osim toga značajan i faktor socijalne sredine. To je osobina, dimenzija, koja se stiče, ali je nesumnjivo oslonjena na unutrašnje snage ličnosti i oblikovana dodatno učenjem, iskustvom i socijalnim kontekstom.

Često spominjan primer rezilijentnosti jesu deca koja su odrasla uz zlostavljanja, nasilje, pretnje, koja su bila ugrožena i emocionalno i fizički, a odrasla su i razvila se u osobe koje neometano funkcionišu i grade sopstvenu budućnost.

Kada je reč o bolestima zavisnosti, pokazalo se da je rezilijentnost bitan faktor oporavka, ona osobina koja je potpora prevazilaženju zavisnosti i posledica koje bolest nosi sa sobom.

Kategorija