+381 (0)21 63 39 812

Alkoholna ludila

Alkoholna ludila

 

To su najteže psihičke posledice alkoholizma, gde osoba ulazi u stanje psihoze provocirano alkoholom, što zahteva hospitalizaciju i adekvatan tretman.

1. Patološko napito stanje

Telesne posledice alkoholizma

Telesne posledice alkoholizma

Alkohol narušava fizičko zdravlje osobe, u manjoj ili većoj meri, zavisno od samog načina pijenja (dužine, vrste pića i količine), opšteg stanja organizma, naslednih osobina i sklonosti osobe ka pojedinim oboljenjima.

Što se tiče spoljašnjosti neki alkoholičari deluju neuredno, sa podbulošću lica, crvenilom i kapilarnim crtežima, zakrvavljenim očima. S druge strane, i one preterano uredne osobe, upadljivo uredne, zapravo mogu biti alkoholičari.

Zablude i istine o alkoholu

Zablude i istine o alkoholu

1.     Alkohol nije droga i bolje je konzumirati alkohol nego ilegalne droge. Alkohol je psihoaktivna supstanca. To što je legalan ne znači da je manje štetan od ilegalnih droga. Zavisnost od alkohola jedan je od najvećih zdravstvenih problema u svetu, a šteta koju zavisnici od alkohola i oni koji povremeno prekomerno piju čine društvu, uzima sve veće razmere.

Alkoholizam u porodici

Alkoholizam u porodici

Alkoholizam nije samo bolest pojedinca već i porodice. Ova bolest zavisnosti oblikuje odnose među članovima porodice pa bi samim tim trebalo da se leči u okviru porodice. Stručnjaci smatraju da alkoholizam ostavlja najteže posledice i na porodicu alkoholičara. Ono što prvo biva narušeno u porodičnim odnosima kad je alkoholizam u pitanju, jeste komunikacija među članovima porodice.

Zavisnost od alkohola

Zavisnost od alkohola (upotreba, zloupotreba, zavisnost)

O upotrebi alkohola govorimo kada neko konzumira alkoholno piće kao sredstvo protiv žeđi ili sredstvo za uživanje u količini koja ne predstavlja opasnost ni za njega, a ni za njegovu okolinu. To je ustvari umereno, ili društveno prihvaćeno pijenje.

Mladi piju da zaborave

Alkoholizam kod mladih sve učestaliji u mnogim evropskim zemljama, a pažnja javnosti uglavnom je usmerena samo na vidljive negativne posledice. Bez obzira na sve zabrane, mladi pronalaze način da dođu do žestokih pića, ne razmišljajući baš nimalo o posledicama koje alkohol ostavlja. Da je opijanje osamnaestogodišnjaka i nešto starijih tinejdžera problem većine zemalja, pokazuje i istraživanje nedavno sprovedeno u Španiji.

Postajemo nacija alkoholičara

PIĆE I KOCKA U SRBIJI… STRATEGIJA ZA BORBU PROTIV ALKOHOLIZMA
Postajemo nacija alkoholičara
Više od 40 odsto mlađih od 16 godina u Srbiji se jednom ili više puta napilo, čak 90 odsto njih je probalo alkohol, a svaki peti se opija često tokom godine, pokazuju rezultati istraživanja koji su izneti na međunarodnom sastanku zdravstvenih radnika o patološkom kockanju i alkoholizmu u Specijalnoj bolnici za bolesti zavisnosti „Vita“

Subscribe to Alkoholizam